Chałwa słonecznikowa – korzyść i szkody dla organizmu.

Czy chałwa słonecznikowa jest dobra dla ludzkiego organizmu? Komu przyda się orientalna słodka chałwa, a komu zaszkodzi – przeczytaj o tym w artykule!

Chałwa słonecznikowa: korzyści i szkody dla organizmu

Wiele osób lubi jeść tę słodycz ze względu na jej wykwintny smak, nie zastanawiając się czy chałwa jest zdrowa. Okazuje się jednak, że może ona znacząco poprawić ogólny stan zdrowia.

Istnieje wiele różnych rodzajów tego deseru. Chałwa wytwarzana jest z orzechów, migdałów, orzeszków ziemnych, nasion sezamu, nasion słonecznika pistacji i wielu innych produktów. Najpopularniejsza jest jednak ukraińska chałwa słonecznikowa.

Skład orientalnej słodyczy

Chałwa słonecznikowa zawiera białka, tłuszcze, węglowodany (sacharoza, maltoza), witaminy (A, E, D, PP, grupa B), makro- i mikroelementy, fitosterol, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Jego skład chemiczny może się nieznacznie różnić w zależności od rodzaju słodyczy.

Wartość energetyczna orientalnego deseru jest bardzo wysoka. W 100 gramach produktu znajduje się 512 kilokalorii.

Korzyści płynące z chałwy ukraińskiej dla organizmu.

Chałwa słonecznikowa to pyszny deser:

– wzmacnia układ odpornościowy;

– aktywuje krążenie krwi;

– rozszerza naczynia mózgowe;

– rozpuszcza blaszki cholesterolowe;

– zapobiega zakrzepicy i rozwojowi miażdżycy;

– leczy choroby serca;

– obniża ciśnienie krwi;

– aktywuje perystaltykę jelit;

– normalizuje trawienie;

– uspokaja nerwy;

– buduje tolerancję na stres;

– łagodzi bezsenność;

– Zatrzymuje wypadanie włosów;

– wzmacnia kości, zęby i paznokcie;

– zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu, raka płuc i raka jelita.

Wyraźne korzyści chałwy słonecznikowej dla organizmu będą zauważalne przy przeziębieniach, anemii, udarze, wyczerpaniu, utracie sił po ciężkiej długiej chorobie.

Dzięki wysokiej kaloryczności słodyczy szybko zaspokaja głód, napełnia organizm energią i witalnością. Tłuszcze w nim zawarte są łatwo przyswajalne, obciążając żołądek.

Chcesz zjeść pożywny posiłek bez spędzania godzin w kuchni? W sklepie Kraft Group możesz zamówić pyszną ukraińską chałwę słonecznikową. 

Komu przydałby się ten orientalny deser?

Chałwa słonecznikowa będzie nieoceniona dla kobiecego organizmu. Unormowanie cyklu menstruacyjnego, podniesie humoru, łagodzenie migreny, depresji, nerwicy, objawy przedmiesiączkowe, złagodzi objawy menopauzalne, poprawi skuteczność leczenia chorób kobiecych, zwiększy prawdopodobieństwo poczęcia, zapobiegnie rozwojowi raka piersi i jajników, zapobiegnie wypadaniu włosów i wczesnemu siwieniu.

W czasie ciąży chałwa słonecznikowa zapewni prawidłowy rozwój płodu, podniesie poziom hemoglobiny i zapobiegnie anemii, wzmocni układ odpornościowy, dostarczy energii, utrzyma zdrowe zęby. Podczas karmienia piersią wzmocni laktację.

Mężczyźni również nie powinni odrzucać smacznego deseru. Kuracja poprawia potencję i funkcje rozrodcze, zwiększa szanse na udane zapłodnienie oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zapalenia gruczołu krokowego i gruczolaka prostaty.

Wysoka zawartość białka w halli jest korzystna dla sportowców, ponieważ pomaga im budować masę mięśniową. Jest to również świetna przekąska na piesze wycieczki.

Orientalna słodycz powinna znaleźć się w diecie dzieci w wieku szkolnym i studentów, ponieważ poprawia uwagę, pamięć i zdolność myślenia.

Jeśli chcesz schudnąć, powinnaś zastąpić cukier, ciasta, ciastka i słodycze chałwą słonecznikową. Należy jednak spożywać go w niewielkich ilościach. Jeśli przesadzisz, to bardzo przybierzesz na wadze.

Niewielkie ilości tego deseru są dobre dla dzieci, gdyż zaspokajają zachcianki na słodycze. Spożywany w sposób niekontrolowany może być szkodliwy ze względu na wysokie stężenie kadmu i cynku, które mają negatywny wpływ na rozwijający się układ nerwowy.

Osoby starsze również powinny spożywać odrobinę słodyczy. Spowolni proces starzenia, zapobiegnie rozwojowi sklerozy i osteoporozy, a także posłuży jako antydepresant

Chałwa słonecznikowa: korzyści i szkody dla organizmu.

Spożywana bez ograniczeń, chałwa słonecznikowa, obok swoich zalet, może być również szkodliwa. Należy zatem przestrzegać ograniczeń. Dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących, a także osób prowadzących siedzący tryb życia wystarczy 20 gramów deseru, dla emerytów 30-40 gramów (należy je podzielić na dwa posiłki). Osoby narażone na uciążliwą aktywność fizyczną mogą zwiększyć dawkę do 50 gramów.

Pyszny deser jest kategorycznie przeciwwskazany w cukrzycy, ponieważ jego indeks glikemiczny jest bardzo wysoki (75-90), co prowadzi do szybkiego wzrostu poziomu glukozy. Należy go również wykluczyć ze swojej diety, jeśli mamy indywidualną nietolerancję, zapalenie żołądka, zapalenie trzustki, zapalenie pęcherzyka żółciowego, biegunki, wzdęcia, otyłość, choroby trzustki. Zaleca się ograniczenie spożywania słodyczy w okresie laktacji, aby nie wywołać alergii u dziecka.

Najlepiej spożywać produkt na świeżo, gdyż podczas przechowywania gromadzi szkodliwe substancje. Nie należy spożywać go na pusty żołądek ani wieczorem.